Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Utstilling:

Interkulturelt museum på Grønland torsdag 11. april 2013

Galleri IKM presenterer: RUNE JOHANSEN, MARI BOINE, ÅSLAUG KROKANN OG HELLE STORVIK.
”Er vi her ennå?”

Er vi her ennå? Dette var spørsmålet kunstnerne stilte seg da de begynte på en reise i Vesterålen, gjennom nåtid og historien. De hadde fått rede på at ¼ av Vesterålens befolkning har samiske aner, men stilte seg spørsmålet: hva betyr det i praksis? Er vi her ennå? Som samer? Uten språket. Uten kofta. Uten tradisjoner?

På 60- og 70-tallet var det ingen som snakket om at det hadde vært en levende samisk kultur i Vesterålen, og at det var mange som bar denne arven med seg. I løpet av få generasjoner, ble dette faktum visket ut av folks bevissthet: Det som hadde vært det alle visste, men ingen snakket om. I dag begynner historiene å komme til overflaten. Det er flere i yngre generasjoner som begynner å stille spørsmål, og hente fram de historiene som har vært forsøkt gjemt.

Historien om kulturer som forsvinner gjentar seg stadig verden over. For kystsamene i Vesterålen er dette nær ved å skje. Er vi her ennå? er vårt bidrag til å sette fokus på dette. I 2010 ble reisen i Vesterålen et møte med mennesker og deres lengsel etter tilhørighet og identitet. Det ble arrangeret fire intimkonserter med samtaler; i Eidsfjorden, på Andøya, i Øksnes og i Bø. I tillegg ble folk intervjuet og landskap besøkt som hadde spor etter samisk kultur. Utstillingen er et resultat av denne reisen.

Om utgangspunktet er lokalt og konkret forankret, har kunstnerne gjennom arbeidsprosessen erfart at det i høyeste grad også handler om universelle og allmenngyldige problemstillinger;Identitet, tilhørighet – og ønsket, eller lengselen etter dette, og det å få aksept for å være den/det man er. Det handler også om maktbalanse, hvor de som selv har blitt undertrykt selv er med å skape hierarki. Dette er konflikter som finnes igjen i alle sosiale lag, arbeidsmiljø og samfunnsstrukturer, og som er høyst aktuelle i den daglige samfunnsdebatten.

Er vi her ennå?
Sted: Interkulturelt museum på Grønland
Adresse: Tøyenbekken 5, 0188 Oslo
Dato: Torsdag 11. april 2013
Tid fra: 11:00
Tid til: 16:00
Kategori: Utstilling
Nettside Del på Facebook

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Interkulturelt museum på Grønland
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Interkulturelt museum på Grønland her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Legg inn arrangement her!
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo