Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Konsert:

OLSEN på BRYN fredag 1. mars 2013

The Beatniks er en av de lengstlevende gruppene i norsk rocks historie. De er fremdeles svært aktive og har bred appell til alle som liker musikk med følelse, fantasi og røtter. Solide musikere og bredt repertoar gjør at de fremdeles er etterspurte. Les mer her - Ekstern lenke

Oppstarten fant sted vinteren 1961. Svein Finjarn var på dette tidspunkt en allerede erfaren musiker, og hadde tidligere spilt i to andre band. Men så kom Apache! Dette var noe helt nytt, og han brøt opp og dannet Beatniks.

Våren 1961. Fra venstre Stein Jordbrånen, Svein Finjarn,
Truls Lorck og Carsten Deberitz.

Svein var også den som fant på bandnavnet. Ordet beatnik fant han i en ordbok, og med seg i bandet fikk han Stein Jordbrånen (kompgitar), Tore Fronth (bass) og John «Truls» Lorck (trommer). Denne besetningen spilte sammen i kort tid, for snart ble bassgitaren overtatt av Carsten Deberitz, som skjebnen hadde utpekt til å bli Beatniks-bassisten fremfor noen.

Forutsetningen var at han skiftet til bassgitar. Carsten byttet derfor inn gitaren sin inn i en bass. Dette gjorde han på en tirsdag, og torsdag øvde han og Svein sammen. Lørdag spilte hele bandet sammen på Domkirkeodden på HamarPå plate backet de først Rannie Rommen, Lorne Lesley og Jack Dailey, men i 1962 kom platedebuten med «Flickorna i Småland»/ «Stumbeling Guitars».

Carsten: «Den ble ikke innspilt i noe platestudio. En to-spors båndopptager og en mikrofon – det var alt. Den som låt for høyt på båndet måtte flytte seg en meter bakover». B-siden var skrevet av Finjarn og Jordbrånen, men ved en skrivefeil ble låtnavnet på singelen endret fra det opprinnelige «Stumblin´ Guitars»…

Svein forteller at lydteknikerne på den tiden ikke alltid var like samarbeidsvillige. De var vant til akustiske instrumenter og trekkspill. Elektriske gitarer gjorde jordskjelvaktige utslag på innspillingsutstyret, og mange truet med å avslutte arbeidsdagen når gutta entret studioet.

The Beatniks ble den første norske gruppen som medvirket i en spillefilm, hvor de backet Grynet Molvig på «Twistin´ and Huggin´» i filmen «Sønner av Norge kjøper bil» – en tidstypisk film fra begynnelsen del av samtiden.

Etter en kikk på spilleplanen fra de tidligste årene, er det tydelig at gutta i The Beatniks hadde et meget tett program, populære som de var. Og musikken var kun en hobby ved siden av skolegangen. Opptredener og plateinnspillinger måtte de ta på fritiden.

Stein Jordbrånen ble erstattet av Oddvar Gundersen. Denne besetningen vant nordisk mesterskap for shadowsband 1963. Gutta hadde øvd inn tre sanger, «In a Persian Market», «Sabre Dance» og «Istanbul», så godt at de kunne spilt dem i søvne.The Beatniks lagde en EP med de tre melodiene de spilte i mesterskapet, pluss et spor kalt «Turkish Salad». Platen fikk tittelen «The Beatniks Fly Middle East», og denne blir ansett for noe av det ypperste som ble spilt inn av norske shadowsband. Er du heldig å...

The Beatniks med Kjell Jørung, Live@ Olsen på Bryn. Fredag1. Mars
Sted: OLSEN på BRYN
Adresse: Østensjøveien 64, 0667 Oslo
Dato: Fredag 1. mars 2013
Tid fra: 22:00
Tid til: 02:30
Kategori: Konsert
Nettside Del på Facebook

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - OLSEN på BRYN
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved OLSEN på BRYN her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Legg inn arrangement her!
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo