Vi bruker Cookies - Info
Annonse

Dette skjer - Museum:

Teknisk Museum onsdag 21. oktober 2009

Fortellinger fra utviklingshemmedes historie. Utstillingen bringer frem mennesker som aldri før har kommet til orde i norsk offentlighet på denne måten.

På 1900-tallet ble tusenvis av nordmenn plassert på institusjoner med samlediagnoser som "åndssvak" og "psykisk utviklingshemmet". Mange bodde der i store deler av livet, ofte langt borte fra familie og venner. Gjennom HVPU-reformen ble sentralinstitusjonene bygget ned. Menneskene knyttet til institusjonene fikk dermed endrede boformer, andre muligheter for livsutfoldelse – og nye utfordringer.

Gjennom film, fotografier og korte tekster forteller en rekke mennesker – utviklingshemmede, pårørende til utviklingshemmede og ansatte ved institusjoner – om tidligere tiders institusjonsliv og fra samtiden.

- Jeg går på fotballbanen og ser på, og der liker jeg å være. Liker det å bli kjent med folk, liker å være sammen med folk som er normale, og så vet dem hvordan jeg er, sier Rune Larsson i en av filmene. Rune Larsson vil være til stede på Teknisk museum og forestå åpningen av utstilling.

Prosjektet Uhørte stemmer og glemte steder er et banebrytende nasjonalt innsamlings- og formidlingsprosjekt. Målet har vært å bringe frem erfaringene til dem det faktisk gjelder. Siden 2007 har prosjektet arbeidet målrettet med å finne hovedpersoner som forteller fra omsorgen for utviklingshemmede i Norge. Prosjektet består av en utstilling og en utstillingskatalog, en nettside (www.institusjon.no) og en miniutstilling. Utstillingen skal vandre til tre andre museer.

Uhørte stemmer og glemte steder er et samarbeidsprosjekt mellom Sør-Troms Museum avd. Trastad Samlinger, Emma Hjorth Museum og Dokumentasjonssenter, Nasjonalt medisinsk museum / Teknisk Museum, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og Bymuseet i Bergen.
Prosjektet Uhørte er finansiert med støtte fra ABM-utvikling og Helsedirektoratet.

Katalog
Til utstillingsåpningen på Teknisk museum onsdag 21. oktober lanseres også utstillingskatalogen for prosjektet. Katalogen er et samarbeid med organisasjonen SOR (Samordningsrådet for arbeid med mennesker med psykisk utviklingshemning) og er en spesialutgave av deres tidsskrift SOR Rapport, som utgis seks ganger i året. I tillegg til smakebiter fra utstillingen og nettsiden institusjon.no innholder katalogen bl.a. Marte Wexelsen Goksøyrs appell Jeg ble integrert i barnehagen, de andre bare begynte, en artikkel om ”outsider art” og viktige norske kunstnere på dette feltet, et intervju med Jorunn Mjøs som i løpet av de 32 årene hun har arbeidet på Vestlandsheimen har opplevd oppbygging, avvikling og utflytting fra institusjonen, og artikkelen Er institusjonene virkelig borte? av Jens Petter Gitlesen, nyvalgt forbundsleder i NFU (Norsk Forbund for Utviklingshemmede).

Katalogen vil sendes ut til SORs 3000 abonnenter, og følge utstillingen. Den vil også kunne skaffes ved henvendelse til en av de fem institusjonene som står bak prosjektet Uhørte stemmer og glemte steder.

UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER
Sted: Teknisk Museum
Adresse: Kjelsåsvn. 143 , Oslo
Dato: Onsdag 21. oktober 2009
Tid fra: 12:30
Kategori: Museum
Nettside Nettside Del på Facebook

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Teknisk Museum
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Teknisk Museum her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo