Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Forskjellig:

Litteraturhuset onsdag 20. oktober 2021

Synes du at arbeidslivet ditt blir stadig mer fylt opp av møter og e-poster? Lurer du på hvorfor arbeidsuka skal være på nettopp 37,5 timer? Er det vanskelig å forklare hva du eller vennene dine egentlig jobber med?

‘Pseudoarbeid’ har solgt 40.000 eksemplarer siden den utkom i Danmark for tre år siden, og begrepet har blitt allemannseie blant danskene. Nå er den endelig ute i norsk språkdrakt, og det skal feires!

For hundre år siden mente John Maynard Keynes og flere andre ledende tenkere at vi i vår tids samfunn ville være så produktive og ha skapt så høy grad av velferd at vi bare ville jobbe 15 timer i uka. Men vi jobber fortsatt på livet løs, og ting går fortere og fortere. Hva er det vi har fått det så travelt med å gjøre?

I «Pseudoarbeid» retter antropologen Dennis Nørmark og filosofen Anders Fogh Jensen skarpe skyts mot det såkalte bullshit-arbeidet – arbeid som imiterer ekte arbeid, men som ikke gir verdi for verken den som utfører det, eller for samfunnet. En dansk undersøkelse viser at 76 prosent opplever meningsløst arbeid. Mange kan kjenne seg igjen i at mye av det vi gjør på jobben, er unødvendig, det være seg utallige møter, store mengder e-post eller rapportering og kontroll. Slike oppgaver uthuler arbeidsgleden, og de kommer i veien for den jobben man egentlig er ansatt til – om man er lærer, sykepleier, lastebilsjåfør eller konsulent.

Det siste halvannet året har vi fått rusket opp i hvordan vi tenker på jobben. Lavtlønnede yrker har vist seg å være uunnværlige under pandemien, mens mange hjemsendte ikke ble savnet. Mange har opplevd friheten ved å jobbe mer hjemmefra, og flere har sett hvor krevende det er å passe barn hele dagen. Det er på høy tid at vi tar en skikkelig snakk om hvordan vi ønsker å innrede arbeidslivet vårt. Skal vi ikke snart omsette den enorme velferden vår i mer fri, som Keynes og mange andre i hans tid trodde vi ville? Kan vi finne identitet i andre aspekter av livet? Kan vi finne en måte å verdsette det arbeidet som gjøres utenfor lønnsarbeidets rammer?

Ta en venn med under armen, og kom på foredrag og lansering! Hvis du har lyst til å lese boka på forhånd for å ta del i diskusjonen, kan den bestilles den på Bokboden (Les mer her - Ekstern lenke eller andre steder du kjøper bøker.

Foredrag og lansering: 'Pseudoarbeid - Hvordan vi fikk det travelt med å gjøre i
Sted: Litteraturhuset
Adresse: Wergelandsveien 29, 0167 Oslo
Dato: Onsdag 20. oktober 2021
Tid fra: 18:00
Tid til: 20:00
Kategori: Forskjellig
Facebookside Del på Facebook

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Litteraturhuset
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Litteraturhuset her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Legg inn arrangement her!
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo