Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Forskjellig:

Cinemateket mandag 7. oktober 2019

En svært aktuell dokumentarfilm med introduksjon og påfølgende debatt. Hva skjer med byene våre i møte med en stadig griskere og mer samvittighetsløs finansindustri som er ute etter nye måter å tjene raske penger på? Og er det en menneskerett å ha en bolig?

Mandag 7. oktober 2019 kl. 18:30
på Cinemateket:
FILM OG DEBATT:
PUSH
Byer VS finansindustri

GRATIS INNGANG (Førstemann til mølla. Dørene åpner kl. 18:15)

I anledning den internasjonale habitat-dagen. I samarbeid med Habitat Norge og Leieboerforeningen.

Kan finans- og eiendomsspekulasjon ødelegge byene våre? Er retten til bolig en menneskerett?

Byer er i stadig endring og befolkningen i bydeler skifter med tid, arbeid og boligpriser, men folks rett og evne til å bo trygt blir idag ikke bare utfordret av prisstigning og gentrifisering men også av global finansspekulasjon.

Bolighus i byer er blitt investerings- og spekulasjonsobjekter for finanskapital. Finansselskaper har gjort lavinntektsboliger til et finansprodukt slik de gjorde dårlige lån til et finansprodukt før finanskrisen i 2008.

For spekulantene spiller det liten rolle hvem som bor i bygningene, eller om det bor noen der i det hele tatt, så lenge de får en rask verdistigning. I jakten på høy avkastning har byer med raskt stigende eiendomspriser kommet i fokus for investorer uten samfunnsansvar eller samvittighet. Dette skaper en større utrygghet og ustabilitet for menneskene som bor i byene og skader dermed byens egen sosiale dynamikk og dens bærekraft og overlevelse.

Arrangementet er i anledning den internasjonale Habitat-dagen.

DEBATT: RETTEN TIL BOLIG
Debatt etter filmen med Gerald Folkvord fra Amnesty, Marius Mikkel Kjølstad som er rådgiver i Norges institusjon for menneskerettigheter og Anne-Rita Andal fra Leieboerforeningen.

Er retten til bolig en menneskerett?

Hva vil Oslo kommune gjøre for de mest utsatte leieboerne i leiemarkedet?

Hvilken beskyttelse har vi i Norge for at vi ikke kan bli utsatt for de samme globale finanskreftene som det som beskrives i filmen PUSH?

OM FILMEN:
Boligpriser skyter i været i byer rundt om i verden men inntekter følger ikke etter. Mennesker uten tilstrekkelig kapital blir presset ut og byene mister sitt mangfold og sin sosiale dynamikk.

Filmen PUSH setter fokus på de negative konsekvensene av denne utviklingen. Filmen berører effektene av gentrifisering men kaster særlig lys på en en dypere og mer alvorlig trussel: en ny type huseiere; ansiktsløse konglomerater av finansselskaper som legger grunnlaget for en destruktiv byutvikling. Store byer som New York, London, Montevideo, Berlin, Paris og Barcelona har allerede innsett problemene dette skaper og samarbeider for å finne løsninger.

Filmen følger Leilani Farha, FNs spesialrapportør for retten til bolig, på hennes reiser rundt i verden og prøver å forstå hvem som blir presset ut av byene og hvorfor, og hva man kan gjøre med det.

PUSH - Om gentrifisering, boligspekulasjon, finansindustri og retten til bolig
Sted: Cinemateket
Adresse: Filmens Hus, Dronningens gate 16
Dato: Mandag 7. oktober 2019
Tid fra: 18:30
Tid til: 21:30
Kategori: Forskjellig
Nettside Del på Facebook

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Cinemateket
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Cinemateket her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Transcendental Meditasjon
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo