Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Forskjellig:

Cinemateket torsdag 3. oktober 2019

En hyperaktuell dokumentarfilm om noe vi alle utsettes for.

Oslo Dokumentarkino viser filmen Bellingcat - Truth in a Post-Truth World
på Cinemateket torsdag 3. oktober.

Hvordan bekjemper man falske nyheter i en verden som er full av det? Journalist-nettverket Bellingcat etterforsker internasjonale hendelser der det er tvil om hva som faktisk har skjedd pga sterke interesser og aktiv bruk av propaganda og falsk informasjon. De undersøker alle tenkelige digitale spor som finnes tilgjengelig på nettet og setter informasjonen sammen slik at det gir mening. Metoden kaller de for "open source investigation".

Bellingcat-nettverket ble internasjonalt kjent da de kom med sin rapport om nedskytingen av det malaysiske flyet MH17 over Ukraina (2014). Denne etterforskningen er dokumentert i filmen.

Men er slike frivillige nettverk som Bellingcat nok til å sikre oss mot at falske nyheter får feste og påvirker opinion? Kan vi stole på at det alltid vil være slike aktører som hjelper oss å sile ut virkelighet fra propaganda?

Samtale FØR filmen med blant andre Silje Sjursen Skipshamn som er styreleder i Skup (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) og faktasjekker i Faktisk.no.

Film: Bellingcat - Truth in a Post-Truth World
Regissør: Hans Pool. Produsert i Nederland 2018. Filmen er 88 min.

Følg linken for å se trailer av filmen:
Les mer her - Ekstern lenke web2.html


En løgn kan reise rundt halve jordkloden før sannheten har fått på seg skoene - (eller noe i den retningen). Sitatet er mye brukt og er tilskrevet både Winston Churchill og Mark Twain m. fl. Det sier noe om at løgner sprer seg raskt og samtidig at falsk informasjon ikke er noe nytt fenomen i verden.

De siste par årene har imidlertid falske nyheter som fenomen kommet på dagsorden på en måte det ikke har vært tidligere.

Falske nyheter kan påvirke opinion og politiske valg og skape unødvendig konflikt om viktige lokale og nasjonale saker så vel som internasjonale hendelser.

Det går debatter i både USA og Storbritannia om hvorvidt manipulering av velgere ved hjelp av målrettet falsk informasjon har avgjort valgresultater.

Det norske Valglovutvalget peker på falske nyheter som en av de største truslene mot det norske demokratiet i de kommende lokal- og stortingsvalgene.

Parallelt med dette kutter mediehusene kostnader og ansatte. Undersøkende journalistikk blir for dyrt. Hvem skal da kunne avsløre falske nyheter og levere informasjon som folk kan stole på?

Hva gjør etablerte medieselskaper og institusjoner for å være istand til å avsløre falske nyheter og etterforske kompliserte saker.

Hvordan kan vi ruste oss selv og samfunnet mot et økende påtrykk av falske nyheter og forsøk på manipulasjon? Finnes det tekniske løsninger som kan hjelpe oss å sortere god informasjon fra dårlig?

Hvordan bekjemper man falske nyheter i en verden som er full av det?
Sted: Cinemateket
Adresse: Filmens Hus, Dronningens gate 16
Dato: Torsdag 3. oktober 2019
Tid fra: 18:00
Tid til: 20:30
Kategori: Forskjellig
Nettside Del på Facebook

Kart og bilde - Her finner du Cinemateket
Google Kart Google Bilde
Longitude: 10.745653 - Latitude: 59.909467

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Cinemateket
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Cinemateket her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Transcendental Meditasjon
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo