Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Forskjellig:

Vega scene onsdag 11. september 2019

Hvem er Chelsea Manning, hvorfor gjorde hun det hun gjorde og hvilke konsekvenser har det? Film og samtale på Vega Scene onsdag 11. september.

Filmen XY Chelsea handler om Chelsea Manning som sto bak den største lekkasjen av hemmelige statsdokumenter noensinne.

Filmvisningen etterfølges av samtale med Nancy Hollander (Mannings advokat). Samtalen ledes av psykolog Peder Kjøs.


Filmen XY Chelsea følger Chelsea Manning etter at hun slipper ut av fengsel våren 2017. Noe av det siste Obama gjorde før han gikk av som president var å forkorte fengselsstraffen hennes fra 35 til 7 år.

Gjennom filmen får vi høre Chelsea egen fortelling og vite mer om hennes fortid og hvorfor hun gjorde det hun gjorde.

Nancy Hollander var Chelsea Mannings advokat til hun fikk omgjort dommen og Manning slapp fri og er en av hovedkarakterene i filmen. Hun er en internasjonalt anerkjent forsvarsadvokat som har tatt på seg flere sterkt kontroversielle saker. Hun har blant mye annet hatt to klienter i Guantanamo-fengselet.

Chelsea Manning (tidl. Bradley Manning) tjenestegjorde som etterretningsanalytiker for den amerikanske hæren i Irak fram til 2010 da hun ble arrestert fordi hun ulovlig tok med seg et enormt datamateriale med hemmelige filer som hun så offentliggjorde ved å sende dem til Wikileaks.

Bakgrunnen for handlingen var at hun mente materialet avslørte alvorlige krigsforbrytelser begått av USA. Blant dette materialet var den beryktede videoen som Wikileaks døpte til "Collateral Murder". Videoen viser drapene på en gruppe sivile i Bagdad, inkludert to journalister ansatt i Reuters.

I 2019 ble Chelsea Manning fengslet igjen. Denne gangen fordi hun nekter å vitne i en lukket sak, mot Julian Assange.

Årsaken til at Manning nekter å vitne er at hun ikke vil vitne i et hemmelig forum, slik amerikanske myndigheter ønsker, men kun hvis det er åpent for publikum å se og høre hva som foregår. Hun kan i prinsippet bli sittende fengslet til hun går med på å vitne, selv om det foregår i et lukket forum, eller til saken er avsluttet, noe som kan ta svært lang tid.

I samtalen med Nancy Hollander, etter filmen, ønsker vi å ta opp hvor godt filmen speiler Chelsea Manning som person og hva som drev henne til å risikere sitt eget liv for å få ut informasjon om krigsforbrytelser.

Vi vil også ta opp situasjonen for varslere i USA og hva Chelsea Mannings situasjon betyr for journalistikk og retten til å varsle og rapportere om krigsforbrytelser og overgrep.

11. september 2001 var utgangspunktet for USAs krig mot terror og invasjonene i Afghanistan og Irak. Det var også startskuddet for en ny politikk i USA der terskelen for å hemmeligstemple informasjon ble veldig mye lavere og mengden hemmeligstemplede dokumenter økte enormt. Vi har derfor valgt denne datoen for dette arrangementet.

Arrangører: Oslo Dokumentarkino, Fritt Ord og Vega Scene

Film om Chelsea Manning og møte med advokat Nancy Hollander
Sted: Vega scene
Adresse: Hausmanns gate 28
Dato: Onsdag 11. september 2019
Tid fra: 19:00
Tid til: 21:30
Kategori: Forskjellig
Nettside Del på Facebook

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Vega scene
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Vega scene her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
TM - Les mer her
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo