Vi bruker Cookies - Info
Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Konsert:

Sagene Kirke tirsdag 19. mars 2019

Musikk fra to franske og en norsk komponist skal klinge i Nordkantkatedralen 19. mars med kantor Stein Skøyeneie ved Hollenbachorgelet.

Skøyeneie forteller: César Franck var en ruvende skikkelse i fransk musikkliv i siste halvdel av 1800-tallet. Som det siste fra hans notepenn fikk vi «Trois Chorales pour grand orgue». Det er tre store fantasier som Franck antakelig kalte koraler, fordi han hadde Bachs store koralfantasier som forbilde. I motsetning til Bach benytter ikke Franck salmemelodier som utgangspunkt, men egne melodier. Jeg spiller den andre av de tre koralene. Den forhenværende domkantoren i Nidaros Ludvig Nielsen bruker derimot en av våre aller vakreste folketoner i sitt variasjonsverk «Ingen vinner fram til den evige ro». Og som fransk finale blir det musikk fra generasjonen etter C. Franck, nemlig Jehan Alain. Er du platesamler har du nok ikke unngått å treffe på hans søster, den legendariske organisten Marie-Claire Alain. Han var hennes storebror og også en svært talentfull organist. Ja, en sjelden begavelse. Som ung ble han kalt inn til militæret i forbindelse med krigen, og døde tragisk i en krigshendelse 29 år gammel i juni 1940. Tross tidlig død, etterlot Jehan Alain seg mange komposisjoner som er sentrale orgelverk i ettertiden. Det meste kjente er Litanies. Et litani er en bønn for den lidende verden, noe Alain ordløst løfter opp i sin musikk.

Som forklaring skriver han: Quand l’âme chrétienne ne trouve plus de mots nouveaux dans la détresse pour implorer la miséricorde de Dieu, elle répète sans cesse la même invocation avec une foi véhémente. La raison atteint sa limite. Seule la foi poursuit son ascension. Veldig fritt oversatt kan det bety noe slikt: Når den kristne sjelen i sin fortvilelse ikke finner nye ord for å be om Guds nåde. Så gjentar hun (sjelen), med sterk tro den samme påkallelse uten stans. For troen fortsetter sin himmelfart.

Konserten er gratis og alle ønskes velkommen. Etter en kort tidebønn serveres det kaffe/te og kake ved utgangen.

ORGELKONSERT
Sted: Sagene Kirke
Adresse: Dannevigsveien 17, 0463 Oslo
Dato: Tirsdag 19. mars 2019
Tid fra: 13:00
Kategori: Konsert
Nettside Del på Facebook

Kart og bilde - Her finner du Sagene Kirke
Google Kart Google Bilde
Longitude: 10.753150 - Latitude: 59.937851

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Sagene Kirke
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Sagene Kirke her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Legg inn arrangement her!
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo