Vi bruker Cookies - Info
Annonse

Dette skjer - Konsert:

Sagene Kirke tirsdag 12. februar 2019

Velkommen til orgelkonsert med kantor Stein Skøyeneie på orgelkrakken i erverdige Sagene kirke.

Alle kjenner uttrykket "å hoppe etter Wirkola". Å hete Bach jr. i siste halvdel av 1700-tallet og være komponist, kan ikke ha vært udelt enkelt. Det var 4 av dem. Musikkhistorien gjør en relativt krapp sving rundt 1750, det året Johann Sebastian Bach dør. Barokkens gamle idealer var i ferd med å bli forlatt. De fortonet seg uinteresserte for den nye tid, rokokko - overgangsperioden mellom barokken og klassisismen. Rokokko er først og fremst forbundet med Ludvig XVs regjeringstid i Frankrike. Og kunstretningen hadde til dels store utslag på mange sider av kunstartene, selvfølgelig også musikken.

Johann Sebastian Bach fikk 20 barn, hvorav 4 ble komponister. På programmet denne tirsdagen står musikk av alle 4; Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christop Friedrich og Johann Christian. 3 av dem er ypperlige representanter for den nye tid, rokokko-tiden.

Wilhelm Friedemann var J. S. Bachs nest eldste barn og den eldste av de fire kjente Bach-sønnene. Selv om Wilhelm Friedemanns musikk var noe mer preget av tilbakeskuende barokke stilidealer enn de yngre brødrenes moderne rokokko-musikk, skrev han originale verk, og kan kanskje betraktes som en av de siste betydelige barokk-komponister.

Carl Philipp Emanuel, den såkalte Berlin/Hamburg-Bach (fordi han virket store deler av sitt liv i disse byene) var J. S. Bachs andre sønn, og regnes av mange som den musikalsk betydeligste av de 4 sønnene som ble komponister. Han var en toneangivende komponist i rokokkotiden, og fikk i sin samtid et ry som overgikk farens.

Johann Christoph Friedrich er den nest yngste av J. S. Bachs fire komponerende sønner. Han fikk i likhet med sine brødre musikkundervisning av faren. I 1750, da Friedrich var 18 år, knyttet grev Wilhelm av Schaumburg-Lippe ham til sitt lille hoffkapell, først som cembalist og seinere som konsertmester. En stilling han hadde livet ut. Tradisjonelt har Johann Christoph blitt regnet som den minst betydelige komponisten av de fire Bach-sønnene.

Og så; Johann Christian, den såkalte London-Bach. Johann Christian var knapt 15 år da faren døde, så han tilbrakte fire læreår i Berlin hos halvbroren Carl Philipp Emanuel Bach. Senere var han en periode i Milano, før han slo seg ned i London for godt. Her hadde han lenge en sentral posisjon i byens musikkliv. Johann Christian Bach fikk stor innflytelse på den unge Mozarts stil.

Til denne konserten får vi også besøk av pianisten Bjørn Strandvold. Han og Skøyeneie skal spille et variasjonsverk for klaver og orgel av Johann Christoph Friedrich Bach.

Konserten er gratis og kan kombineres med en kort lystenningsbønn og kirkekaffe ved utgangen. Vel møtt.

ORGELKONSERT
Sted: Sagene Kirke
Adresse: Dannevigsveien 17, 0463 Oslo
Dato: Tirsdag 12. februar 2019
Tid fra: 13:00
Kategori: Konsert
Nettside Del på Facebook

Kart og bilde - Her finner du Sagene Kirke
Google Kart Google Bilde
Longitude: 10.752678 - Latitude: 59.937792

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Sagene Kirke
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Sagene Kirke her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo