Annonse
Foredrag - Reserver din plass

Dette skjer - Forskjellig:

Cinemateket onsdag 22. mars 2017

Kommersialisering av høyere utdanning. Film og debatt.

Utdanning kan i framtiden bli en dyr økonomisk investering. Også norske universiteter krever nå opp til flere hundre tusen kroner for enkelte masterstudier. Burde prisen for en universitetsutdannelse bestemmes av markedet og burde universtiteter se på seg selv som profittbedrifter? Er dette en ønsket utvikling eller følger vi bare med i en global trend mot et mer markedsdrevet samfunn? Og hva betyr dette for det framtidige kunnskapssamfunnet?

Film: Higher Education: The New Global Economic War

Debatt med Dag O. Hessen, Marianne Andenæs og Mats Kirkebirkeland FØR filmvisningen.

På Cinemateket, Dronningensgate 16, Oslo. Arrangør: Oslo Dokumentarkino.

Antallet mennesker som tar høyere utdannelse eksplodert de siste tiårene. I 1960 var det 13 millioner universitetsstudenter i verden. I 2015 var tallet 200 millioner. Om 10-15 år vil det være 400 millioner. At flere tar høyere utdanning er en positiv utvikling men utdanning er dyrt og med den stigende etterspørselen og minkende politisk vilje til å finansiere dette med offentlige midler har mange land og universiteter i økende grad lagt byrden på studentene gjennom økte studieavgifter.

Noen universiteter har gått så langt som å se på seg selv om profittbedrifter som ønsker å tilrekke seg de høyest betalende kundene i bytte mot den beste utdannelsen. Men kan kvaliteten på utdanning og kunnskap måles på samme måte som andre varer? Norge og Norden er mer tilbakeholdende men trenden og tankemåten er synlig også her.

I Norge diskuterer vi å ta skolepenger fra internasjonale studenter. Dette er allerede gjennomført i andre nordiske land. Forskerforum skrev for kort tid siden om at norske universiteter nå tilbyr enkelte masterstudier til norske studenter for over to hundre tusen kroner. Er Norge i en brytningstid der vi vil følge etter en internasjonale trend mot en sterkere kommersialisering av høyere utdanning?

Vil et profittorientert universitet bli et bedre universitet? Vil en økt studieavgift gjøre studenter mer motiverte og mer ansvarsfulle i sine valg? Eller vil det føre til en forringelse av forskning og utdanning, økt forgjelding av studenter og større økonomisk ulikhet i samfunnet?

OM FILMEN:
Filmen Higher Education: The New Global Economic War utforsker denne utviklingen med et hovedfokus på Storbritannia, Frankrike og Tyskland, men også med blikk på USA og Kina. Hvor er Europa på vei? Er kunnskap og utdanning en vare som tilbys til høystbydende? Skal universiteter operere som profittbedrifter i det store globale markedet?

OM PANELET:
Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han er kjent som faglitterær forfatter, for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon, samt sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi.

Han er også kjent som samfunnsdebattant og har blant annet skrevet denne kronikken i Aftenposten i janua

Akademia AS? - Oslo Dokumentarkino
Sted: Cinemateket
Adresse: Filmens Hus, Dronningens gate 16
Dato: Onsdag 22. mars 2017
Tid fra: 18:00
Tid til: 20:30
Kategori: Forskjellig
Nettside

Kart - Her finner du Cinemateket
Longitude: 10.745573 - Latitude: 59.909423

Vil du ha gratis ukentlig Nyhetsbrev fra Det skjer i Oslo.no?
Hver uke gir vi ut et nyhetsbrev på epost med hva som skjer i Oslo. Nyhetsbrevet ble utgitt første gang i 2005 og vi har i dag 20.000 mottakere på listen.
Meld deg på her!

Andre arrangementer - Cinemateket
Beklager, vi har ikke flere arrangementer å vise fra dette stedet nå.
Legg inn arrangement ved Cinemateket her! (Gratis!)

Tips oss! Facebook Gratis Nyhetsbrev

Annonse
Meditasjon
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo